Głaskanie

GŁASKANIE
Powolne, systematyczne, miękkie i łagodne ruchy wykonywane palcami lub całą dłonią » najczęściej stosowana technika
• każdy masaż rozpoczynamy i kończymy głaskaniem
• działanie głaskania:
• mechaniczne usunięciu zniszczonego naskórka i wydzieliny gruczołów łojowych skóry
• przepchnięcie krwi żylnej i chłonki w kierunku sercowym (dzięki naprzemiennemu zwężaniu się i rozszerzaniu światła naczyń następuje
^ pobudzenie układu krążenia, obrzęki, przyspiesza się wchłanianie krwiaków powstałych na skutek urazów – powoduje opróżnienie naczyń chłonnych, powoduje szybsze krążenie płynów międzytkankowych, i ułatwia resorpcję czynników chorobowych nagromadzonych w danym miejscu
• wspomaga procesy metaboliczne przebiegające w skórze
• zwiększa wydzielanie potu i łoju
• rozluźnia mięśnie
• łagodzi napięcia i stresy (obniża pobudliwość zakończeń nerwów czuciowych skóry)
• ma również znaczenie diagnostyczne, gdyż pozwala wykryć czasami niektóre zmiany chorobowe w tkankach (skóra, tkanka podskórna)
Technika
Głaskanie wykonuje się od obwodu w kierunku dosercowym
Głaskania możemy podzielić ze względu na: 1. Silę wykonania:
• bardzo łagodne, tzw. muskanie – wykonujemy opuszkami palców lub grzbietową ich stroną
• średniej mocy – do nich zaliczamy głaskanie całą dłonią, mocne – wykonujemy kłębami
Kierunek wykonania
podłużne – wykonujemy wzdłuż przebiegu włókien mięśniowych lub osi ciała
poprzeczne – wykonujemy poprzecznie do przebiegu włókien mięśniowych lub osi ciała,
okrężne – wykonujemy np: wokół stawów, łopatek, gruczołów piersiowych itp.

Dodaj komentarz

Najnowsze komentarze

    Kategorie